+31 26 352 3400 info@fitenvaardig.nl

Therapieën

Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking (SI) is de samenwerking tussen waarnemen en bewegen. Hierdoor is het mogelijk om bewegingen in doelgericht handelen om te zetten en ons bewust te worden van onszelf en onze omgeving. Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Vaak is dit een aanleiding voor ons om iets te doen of juist niet te doen.

Een sensorische informatieverwerkingsprobleem kan zijn oorzaak op verschillende niveau’s hebben. Dit kan komen door problemen in de waarneming van zintuiglijke prikkels, het verwerken van deze prikkels of het adequaat reageren op deze prikkels. Maar ook door het niet verwerken van de feedback van je motorische reactie op deze zintuigelijke prikkels. Er kan sprake zijn van een over- of ondergevoeligheid van een zintuig. Afhankelijk van de oorzaak en van het zintuiglijk orgaan, zullen de gevolgen in het dagelijks leven kleiner of groter zijn voor het kind.

Met gedegen observatie en onderzoek door een SI-therapeut, kan er gekeken worden of er sprake is van een sensorische informateiverwerkingsprobleem.

U kunt voor meer informatie contact opnemen. Ook kunt u voor meer informatie kijken op www.sensomotorische-integratie.nl of hier een folder downloaden.