Wanneer kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding (VKH)?

Afgelopen week had ik weer een moeder met een niet-pluis gevoel bij mij voor een intake. Het kindje is 6 weken oud en heeft een sterke voorkeurshouding én een zichtbare afplatiing van het hoofd. het consultatiebureau volgde keurig de landelijke richtlijnen op (zie bijlage) en neemt een afwachtende houding aan. Moeder geeft aan dit niet te willen, omdat zij zich grote zorgen maakt. Na een korte observatie, had ook ik als therapeut een niet-pluis gevoel. De anamnese en het onderzoek dat volgde, bevestigen dit gevoel.

Weer een leermoment voor mij (en andere hulpverleners). Protocolen en richtlijnen zijn goed. Het geeft houvast over hoe wij met zn allen iets aanpakken. Maar vergeet niet naar de ouder te luisteren. Zij kennen hun kind als geen ander.

Nieuwsgierig geworden naar welke keuzes door (para-) medici worden genomen bij een baby met een voorkeurshouding, danwel een afplatting? Zie het stroomdiagram (bijlage) voor een samenvatting of www.ncj.nl voor de complete richtlijn.


Download PDF

Wanneer kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding (VKH)?Frustratie is de beste motivatie... tot leren bewegen.© Fit en Vaardig te Veenendaal en Amsterdam - Savour website